Download Free Templates http://bigtheme.net/ Websites Templates

 

Za paulovniju (Paulownie), drvo koga najviše ima u jugoistočnoj Aziji, u Srbiji se donedavno nije znalo. Pre nešto više od godinu dana u Rasinskom okrugu posađena je prva plantaža, a u najavi je sadnja još takvih u narednom periodu.

Ovu biljku odlikuju mnoge izuzetne karakteristike  kao što su brz i pravilan rast, potpuna iskoristivost, laka obrada, kvalitetno tehničko drvo. Izvor je obnovljive energije pa se može iskoristiti za proizvodnju peleta i bioetanola. Specifična je i po tome što listovi ovog drveta apsorbuju i do 10 puta više ugljen-dioksida od drugog drveća, a koren crpi teške metale iz zemlje i tako obnavlja tlo nakon erozije, pa i zapuštena zemljišta može pretvoriti u zelena i plodna polja.

Paulovnija je u svetu jako cenjena upravo zbog svojih karakteristika, a mnoge smo već pomenuli na našem sajtu u informativnom delu vezanom za Paulovniju. Naime, drvo je lagano, ali veoma čvrsto i zato se koristi i u građevinarstvu, za izradu muzičkih instrumenata, u avio i auto industriji, a odlično je i za loženje, jer sadrži malo vlage, ali puno veću kaloričnu vrednost od ostalih vrsta ogrevnoga drveta.

Svi ovi razlozi su nas naveli da i mi krenemo ovim putem. Kako uzgoj paulovnije ima nekoliko namena, najbitnije je dobro razraditi ideju, jer nije isto saditi stablo da bi se kasnije iskoristilo za biomasu ili za tehničko drvo. Paulovnija je obećavajuća investicija, koja podiže interes za ulaganja zbog svog izuzetno brzog rasta i visokog kvaliteta drveta.

Zbog svih ovh karakteristika uzgajivači paulovnje u svetu nemaju problem sa plasmanom.

 • 99.7 %

  99.7 %

  klijenata je u potpunosti zadovoljno našim sadnicama.
 • 95.3 %

  95.3 %

  bi preporučilo nas svojim saradnicima i prijateljima.
 • 1