Download Free Templates http://bigtheme.net/ Websites Templates

Mada paulovnija nije zahtevna ona je ipak živo biće i zahteva određenu negu.

Paulovnija je u osnovi kao i svaka druga biljka, ako joj više pažnje posvetite tako Vam ona i vraća tj., raste i buja čak i do 10 cm dnevno(a nekada i više) u najpovoljnijem periodu vegetacije. Zadivljujuće je pratiti njen dnevni prirast koji se čak i golim okom može primetiti, a pogotovo ako je nevidite par dana, međutim da to ne bi bile bajke za one koji o ovome čitaju postoji i metar koji jednostavno ne laže. 

Bez obzira da li su zasađene u jesen ili u proleće stabljike paulownie počinju svoj vegetativni period od sredine aprila a nekada i ranije. Inicijator rasta je naravno temperatura. Ako se slučajno pojave kasni mrazevi izbijci koji su već krenuli pocrne i otpadnu ali to je ne može uništiti već samo usporiti vegetaciju za nekih 10-20 dana.

Paulovnija Krusevac   Paulovnija Krusevac   Paulovnija Krusevac


Ako je biljka čepovana u proleće, iz korenovog sistema iz biljke kreće po nekoliko izdanaka, ostavljate ih da porastu do neke visine od 15-20 cm i onda slomite slabije. Preporuka koji je slabiji iako je po visini možda niži je da je izdanak krenuo bliže korenovom sistemu, što možete utvrditi pažljivim otkopavanjem zemljišta oko stabljike. Ovako se formira stablo ako želite da ga kasnije eksploatišete za drvoprerađivačku industriju gde inače paulovnija postiže i najbolju cenu. Ako ostavite više izbojaka paulovnija će se razviti kao žbun što i nije tako loše ako je želite eksploatisati za biomasu ili za siliranje kao stočnu hranu.

Paulovnija Krusevac  Paulovnija Krusevac  Paulovnija Krusevac


Zakidanje zaperaka je sledeći korak. To se radi u cilju formiranja pravog stabla bez razgranjavanja barem do šestog metra ako želite varijantu drvna masa za drvoprerađivačku industriju (ako to ne želite zakidajte zaperke do one visine od koje počinje da vam se formira kruna). Obratite pažnju da prilikom zakidanja zaperaka ne slomite listove dok su zeleni jer onda ostaju ranice koje nisu poželjne.

Paulovnija Krusevac  Paulovnija Krusevac  Paulovnija Krusevac


Kod ovogodišnje sadnice, zakidanje zaperaka nije obavezno. Naravno sledeće godine sredinom marta orijentaciono za naše podneblje radi se čepovanje tih sada već jednogodišnjih biljaka, pa nakon prvog porasta, obavezno treba odstranjivati zaperke, kako bi se buduća krošnja što više izdigla u visinu, odnosno kako bi budući oblutak imao što veću zapreminu i pravilan oblik!

Pravilno pridržavanje ovih nekoliko važnih koraka vodi ka rastu visokih, pravih stabala bez čvorova. Ako uložite više napora i nege u prvoj godini, tj. drugoj u ostalim godinama možemo očekivati zavidne rezultate sa visokim stepenom sigurnosti!

VAŽNI TEKSTOVI:

ZAŠTO GAJITI PAULOVNIJU

IZBOR SADNICA

PAULOVNIJA I TRŽIŠNI TRENDOVI

 • 99.7 %

  99.7 %

  klijenata je u potpunosti zadovoljno našim sadnicama.
 • 95.3 %

  95.3 %

  bi preporučilo nas svojim saradnicima i prijateljima.
 • 1