Download Free Templates http://bigtheme.net/ Websites Templates

 OSNOVNI ZAHTEVI PRE SADNJE SU:

 • propustljivo tlo,
 • pH vrednost preko 4,7
 • podzemna voda do nivoa ne višeg od 1,5m.

Paulovnija se sadi kada su biljke veličine 15-25cm uz obaveznu adaptaciju na uslove spoljne sredine. Nakon sadnje, biljka se adaptira 10-ak dana na tlo i odmah nakon toga počinje intenzivni rast.  Preporučuje se sadnja na crnoj foliji uz upotrebu mikorize i hidrogela (stroga primena preporučenih količina). Nije neophodno kopanje rupa, posebno kod tla, koje je u toku jeseni izorano. Sasvim je dovoljno koristiti sadiljke većeg profila od baštenskih. Posebno naglašavamo da je od ogromnog značaja koristiti Mikorizu (korisna gljivica za intenzivan razvoj korenovog sistema). Mikoriza ima široku primenu i kod drugih kultura (vinova loza, razne vrste voća). Meša se u razmeri 10g po litru supstrata (naša preporuka za supstrat je Klasman 1-pokazao se kao besprekoran). 

    

PERIOD I USLOVI ZA SADNJU

Vreme za sadnju ovogodišnjeg  rasada paulovnje je period od maja do jula (naša preporuka je od sredine maja do sredine juna). Visina rasada je u proseku 15-25 cm. Paulovnija ne podnosi izuzetno kiselu sredinu. Ph zemlje treba da je preko 4,7. Dobro uspeva do 1000 metara nadmorske visine, ali uspeh je realno moguć i do 1300m. Sa porastom nadmorske visine kraći je vegetacioni perod pa je prirast manji.  Paulovnija ne podnosi visoke podzemne vode. One ne smeju biti više od 1,5m.

      

PRIPREMA ZEMLJE

Preporučujemo jesenje oranje zemljišta, na koje će se odmah nakon oranja razasuti stajnjak ili drugo adekvatno djubrivo. Ovo je posebno potrebno odraditi na parcelama, koje u prethodnom periodu nisu obrađivane. U proleće pred sadnju treba istanjirati ili na drugi način zemljište uravniti i učiniti rastresitim. Nije neophodno da je parcela u potpunosti ravna, sasvim je u redu u koliko ima određeni pad. Naravno izrazito brdovito tlo nije odgovarajuće zbog buduće eksploatacije. (otežano izvlačenje debala i kretanje mehanizacije). Napominjemo da je dovoljno da se držite ovih jednostavnih uputstava i nema potrebe da se opterećujete komlikovanim tekstovima i analizama sa interneta. Ovo su naša proverena iskustva iz prakse i dokaz uspešnosti jeste činjenica da nam se na prvo-postavljenoj plantaži od ukupno 1200 sadnica nije primilo ukupno 6 komada.

     

PRIPREMA SADNICA

U slučaju da ne vršite sadnju odmah po prijemu sadnog materijala, potrebno je sadnice držati na otvorenom i u hladovini. U takvim uslovima one neće izgubiti na kvalitetu u roku od 7 dana. U slučaju velikih vrućina, poželjno je zaliti ih na mestu na kom se nalaze. Sadnice su prilikom isporuke visine 15-20 cm. Kada je u pitanju drvored, ukoliko plantažu podižete za trupce, preporučuje se sadnja u formaciji 4x3 i 3x3, što praktično znači 833 odnosno 1111 komada biljaka po hektru zemlje.

Na našem sajtu možete pronaći odgovore na najčešća pitanja!

VAŽNI TEKSTOVI:

ZAŠTO GAJITI PAULOVNIJU

IZBOR SADNICA

PAULOVNIJA I TRŽIŠNI TRENDOVI

Sve dodatne informacije možete dobiti putem telefona 066/492 308 i 037/492 308. Pitanja možete postavljati i putem naše Fejsbuk stranice:

NAŠA FB STRANICA (KLIKNI)

 • 99.7 %

  99.7 %

  klijenata je u potpunosti zadovoljno našim sadnicama.
 • 95.3 %

  95.3 %

  bi preporučilo nas svojim saradnicima i prijateljima.
 • 1