Download Free Templates http://bigtheme.net/ Websites Templates

Paulovnija ima primenu u mnogim oblastima privrede i poljoprivrede.

Ona nije samo još jedno egzotično drvo. Drvna masa, listovi, cvetovi - svi oni imaju više nego korisna svojstva. Ovde ćemo nabrojati sve bitne aspekte upotrebe paulovnije, a samim time i izvora zarade.

O potencijalu zarade od paulovniječitajte u sledećim tekstovima: 

ZAŠTO GAJITI PAULOVNIJU

PAULOVNIJA I TRŽIŠNI TRENDOVI

 • DRVO ZA GRAĐU
 • ENERGETSKA NAMENA
 • SIROVINA ZA BIOMASU
 • POŠUMLJAVANJE
 • DRVNA MASA
 • UPOTREBA LISNE MASE
 • MEDONOSNA SVOJSTVA
 • EKOLOŠKA SVOJSTVA

DRVO ZA GRAĐU

Paulovnija se najpre gajiti za dobijanja drvne građe. Standardne formacije za sadnju su 4x3  i 3x3, što u praksi znači 833 ili 1111 kom. biljaka po hektru.

 

Ne zahteva ponovnu sadnju, čak i nisko odsečena iz panja intenzivno izrasta nova stabljka koja tako brže raste pošto joj je korenov sistem već razvijen.

Stablo se može odrezati u bilo koje godišnje doba - nije u zavisnosti od sezone i rokova za prikupljanje berbe.

  

ENERGETSKA NAMENA

Drvo je za 30% lakše od blo kog drugog  drveta za građu, boje meda, brzo se suši na spoljašnjoj temeperaturi, dobro se boji. U industriji je poznata i kao "drvo od aluminijuma" zbog svoje čvrstine i otpornosti na savijanje i uvijanje.

Energetski je jednako najboljem uglju. Kilogram suve mase drveta daje 4.700 kilo kalorija, a recimo hrast 2.600 kilo kalorija. Ugalj ostavlja i do 35% šljake, a paulovnija do 5% pepela.

  

Za dobitak šuma i drveta za ogrev Paulovnija se sadi na površini od 4x4 ili 4x5m. Za uzgoj u smislu postizanja zrele drvne mase potrebno je 7 godina. Biljka (stablo) u 7-oj godini života postiže debljinu stabla od 50cm, odnosno 1m3 drvne mase.

Pelet dobijen od ovog drveta je izuzetno visokog kvaliteta i veoma je tražen  na međunarodnom tržištu. Koristi se kao gorivo za kotlove za grejanje stanova ili čitavih zgrada a isto tako i za industrijske potrebe, s tim što mu upotreba neprestano raste. Jeftina biomasa se dobija jer paulovnija ne zahteva ponovnu sadnju. Iz panja nova stabljika raste još brže jer je korenov sistem već razvijen.

 

Energetska vrednost: u suvoj materiji drveta paulovnije (13% vlage) 1kg briketa daje 4.500kcal. Topola sadrži 700kcal a bilo koje tvrdo drvo do 2.600kcal što uvršćuje energetsku vrednost paulovnije u klasu kvalitetnog uglja.

SIROVINA ZA BIOMASU

Zahvaljujući brzom rastu za kratko vreme može se dobiti velika količina biomase. Iskorišćava se stablo i lisna masa. Biomasa od paulovnije se koristi kao silaža, ali i kao sirovina za alternativne obnovljive izvore energije. 

Kao što smo već rekli paulovnija je jedna od najbrže rastućih vrsta na planeti (1 biljka - 1m3 drvne mase za period od 7 godina). U vremenu kada, pre uvođenja bilo čega novog u proizvodnju ili poljoprivredu, treba da mislimo da li to neće štetiti prirodi, u epohi kada društvo napokon počinje da meri svoj tehnološki napredak sa stepenom očuvanja prirode, paulovnija ostaje jedno malo bogatstvo.

Brz rast drveta je isključivo povoljan za dobijanje velikih količina biomase za kratko vreme. Puno proizvođača već uvodi ovu praksu na svojim gazdinstvima. Gusto zasađene paulovnije u kratkom roku dostižu neophodni razvoj, a da pri tome ne zauzmaju puno obradive površine.  Biomasa od paulovnije je odgovarajuća kako za silažu (odnosno za hranu stoke) tako i za mnoštvo drugih namena, među kojima i kao sirovina za alternativne obnovljve izvore energije. Jedna od najperspektivnijih aplikacija je bioetanol dobijen od celuloze. 

Osim mnogobrojnih oblasti gde se koristi bioetanol, trenutno, neki naučnici ga smatraju kao gorivo budućnosti - lako za proizvodnju i upotrebu bez rizika na okolinu. Kao što smo već pomenuli biomasa od paulovnije je odgovarajuća sirovina za proizvodnju bioetanola ali ne i jedina. Kod obrade paulovnije i dobijanja drvnog materijala od nje, normalno ostaju grane i drugi delovi koji se formalno nazivaju otpadak, ali ne samo da se ne bacaju već su i još jedan izvor celuloze za dobijanje bioetanola.

Kod uzgoja biomase paulovnja se uzgaja u većoj gustini, koja je u slučaju ovog drveta 1.600 stabla po hektaru.

POŠUMLJAVANJE

Pošumljavanje terena sa svojim brzo rastućim korenom idealno je rešenje za pošumljavanje erozijom zahvaćenih terena. Paulovnija ima uzak, ali jako dubok koren. Parkovi i bašte su mesta u kojima paulovnija treba da zauzme značajno mesto zbog svojih kvaliteta: ogroman list, bogata kruna, divan cvet. Zbog prerade ogromne količine ugljen-dioksida paulovnija se može nazvati "plućima gradova". Listovi su veoma veliki, srcoliki, sa gornje strane dlakavi, zelene boje. U procesu fotosinteze jedna biljka stara 4 godine svakog sata oslobađa 1,7 kg kiseonika. Cveta u 3. godini i to pre listanja, a cvetovi su ljubičasti, grozdasti i mirisni. U svetu je jako zastupljena u pčelarstvu jer je njen med jako cenjen.

DRVNA MASA

Kvaliteti paulovnije se mogu videti u sledećoj tablici za upoređivanje:

Karakteristika poređenja po brzini rasta prvih sedam vrsta brzo rastućih drveća na našoj planeti. Na tabeli se vidi da vrste Paulovnije (Paulownia spp.) imaju najbrži rast, neuporediv sa bilo kojom drugom vrstom. Od svih prikazanih vrsta Paulovnija je najnezahtevnija u odnosu na kvalitet zemlje. Ona se lako adaptira na različite tipove zemljišta s tim što je jedini i specifičan zahtev prisustvo dovoljno vlage u prve dve godine njenog razvoja. Drvo živi dugo, od 70 do 100 godina, što ga pre svega čini izuzetkom u odnosu na druge brzo rastuće vrste. Kod izbora vrste paulovnija treba uzeti u obzir njenu izdržljivost na niske temperature. Zna se da Paulownia bellissima podnosi temperaturu i do -27 °C, Paulownia elongata do -16°C, a Paulownia fortunei ne podnosi temperature ispod 0°C.

Paulovnija je drvo od koje se koristi ceo proizvod biljke, ne zagađuje okolinu i ne menja je. U tom smislu možemo je nazvati "DRVO BUDUĆNOSTI".

Postoji motivacija da se konstantno traže nove svrhe korišćenja drveta od paulovnije što čini značajnu razliku između troškova proizvodnje i očekivanih, realizovanih prihoda.

Ono što prvo ostavlja utisak kod drveta od paulovnije jeste da je vrlo lako. To je i razlog da se često koristi kod izrade detalja gde je lakoća od velikog značaja a upravo kod avio konstrukcija kao i delova za plovne objekte. Isto tako vrlo je cenjeno i kao materijal za izradu kaseta, paleta, gotovih proizvoda za transport jer se tako štedi na opštoj težini ukupne robe za transport; to vodi do manjeg rashoda goriva, mogućnost da se prevozi više robe, a samim tim dovodi i do niže cene prevoza, što je cilj svakog ko se bavi logistikom. U poslednje vreme ova vrsta drveta se rado koristi za enterijerna rešenja u proizvodnji automobila. Odgovarajućim ga čini kombinacija kvaliteta, a to što je lagano je samo jedan od njih.

Sledeći kvalitet je nizak sadržaj vlage i nizak stepen opasnosti od požara kod drvenog materijala od paulovnije. Ima 10-12% vlažnosti, teško upija vodu i zbog toga se detalji izrađeni od njega ne deformišu onako kako se primećuje kod većine drvenih delova izloženih vlagi. Razlog ovome je njegova vlaknasta struktura zbog specifičnih ćelija. Upravo to ga izdvaja od izbora drveta za proizvodnju sauna i nameštaja. Kvaliteti ga čine povoljnim skoro za sve: dečija igračka, roletne, parket i proizvodnja muzičkih instrumenata. Materijal se odlikuje specifičnim akustičkim svojstvima koje azijski majstori muzičkih instrumenata odavno poznaju ali razvoj u ovoj oblasti tek predstoji. 

Posebno ističemo da je drveni materijal od paulovnije izuzetno otporan na drvojede svih vrsta. Ovu činjenicu vrlo cene u zemljama u kojima je praksa da se živi u kućama od drveta. Za razliku od brzo rastućih vrsta iz roda Quercus, kod koje se tanini koncentrišu u listovima, rod paulovnije trpi tanine ( polifenoli ili štavne materije koje imaju opor ukus), imaju dejstvo protiv bakterija i gljiva u drvetu što je čini izdržljivo na invaziju drvojeda i termita.

Paulovnija je prioritetnija kod izrade ne samo klupa za saune već i raznih takmičarskih čamaca, a sve to u kombinaciji sa lakoćom izrade i niskom cenom. Korišćenje paulovnije u sportovima je od velikog značaja, prave se daske za surfing, snoubord i skije. 

U opremanju kuća i stanova skoro da nema mesta gde drvo od paulovnije nije poželjno. Osim za roletne, lamperiju i nameštaj nakon furniranja od nje se proizvodi fantastičan parket.

U spisku kvaliteta ovog drveta je glatkost i nedostatak čvorova. Interesantno svojstvo greda od paulovnija je to da zadržavaju šrafove na krajevima a da se pri tome ne cepaju.

UPOTREBA LISNE MASE

Lisna masa Paulovnije je odgovarajuća svojim sastavom za pripremanje dodatne hrane travopasnim životinjama. Ona sadrži približno 20% proteina i kvalteti su joj slični detelini. Lak pristup listovima i visok prirast obezbeđuju nisku cenu koštanja što je jedan od najvažnijih pokazatelja kod izbora hrane u industrijskom stočarstvu. Ustanovljeno je da listovi sadrže supstance koje povoljno utiču na rad jetre, bubrega i žuči, a isto deluje i kod plućnih bolesti.

U Kini su ova njihova svojstva odavno poznata; čak se i farmaceutska industrija bavi proizvodnjom lekova baziranim na paulovniji. Listovi imaju i druga svojstva - njihova upotreba u kozmetici u azijskim zemljama je isto toliko stara koliko i njihova upotreba u medicini. Poslednjih nekoliko godina ekstrati listova paulovnije se uključuju u sastav krema i parfema. To isto važi i za cvetove jer aroma cvetova paulovnije se opredeljuje kao "vanilina, aroma pudera i malo badema". Ustanovljeno je da je to zahvaljujući heliotropinu koji se sadrži u cvetovima - supstanca poznata u parfimeriji koja se nalazi i u drugim aromatima ( tahitijanska vanila).

MEDONOSNA SVOJSTVA

Osim leotom cvet paulovnije ističe se prijatnim mirisom. Pčele cene njihovu vrednost i zato se iz košnica u blizini paulovnijinih šuma dobija med izuzetnog kvaliteta. Med paulovnije je lagan, providan, vrlo svetao i aromatan; po boji i sastavu može se uporediti jedino sa bagremovim medom. Isto kao i bagremov med i on je najboljeg kvaliteta. Osim kao delikates on služi i kao lekovito sredstvo. Poznata su njegova svojstva koja utiču i pomažu kod lečenja bronhitisa i drugih bolesti sistema za disanje. Poboljšava funkcije žuča, jetre i sistema za varenje u celini.

Danas cvetovi paulovnije se koriste kao popunjeni kremom čepići, možda zvuči kao egzotični desert ali je već deo menija mnogih evropskih restorana.

EKOLOŠKA SVOJSTVA

O tome koliku ogromnu zelenu površinu predstavlja njena lisna masa i koliko ugljen-dioksida prerađuje čak nije ni potrebno govoriti. Ako postoji drvo čiji se predstavnici mogu nazvati "plućima gradova" to je onda paulovnija. Sami listovi imaju dimenziju oko 75 cm u prečniku i zato nije čudo prerada značajnih količina ugljen-dioksia.

 • 99.7 %

  99.7 %

  klijenata je u potpunosti zadovoljno našim sadnicama.
 • 95.3 %

  95.3 %

  bi preporučilo nas svojim saradnicima i prijateljima.
 • 1